h


NASIL VE NE ZAMAN BAŞLADIK

Yaşlılığımızda ne yapacağımızı düşünürken, Çömelek’li dostlarımız köydeki üzümlerin özelliklerini anlatarak bizi köyde şarap yapmaya ikna ettiler. Amatörce başladığımız 2005 yılında, öncelikle internetten, sonra şarap yapanlardan öğrendiğimiz kısıtlı bilgilerle başladık. Öncelikle mevcut bütün üzümlerden şaraplar yaptık. Çevremizdeki bilenlerden ve Adana Çukurova Üniversitesi Gıda bölümünden aldığımız bilgiler ışığında; kırmızıda Patkara, beyazda da Gök Üzüm üzerinde yoğunlaşmaya karar verdik. Her ikisi de endemik üzümlerdi. Doğru karar verdiğimizi daha sonra anlayacaktık.
2005-2009 yılları denemelerle geçti. Bu arada küçük bir bağ kurup, bağcılığı da öğrenmeye başladık. Binlerce yıl öncesinden üzümle haşır neşir olmuş bu topraklarda; günümüze de bir şeyler bırakmak saikiyle başladığımız bu serüven, 2010 yılından itibaren TASHELİ markasına dönüştü.
Şarapçılığın çok uzun soluklu bir iş olduğunu bu işe başlayınca anladık. Patkara’nın üretimine bağlı olarak üretim kapasitemiz de yıllık 20-30 ton civarındaydı. Bu durumda kaliteli şarap yapmaktan başka çaremiz olmadığı gerçeğiyle yüzleştik. Fakat bilgimiz, deneyimimiz ve maalesef sermayemiz sınırlıydı. Bu sırada Ankara’da Endemik üzümler ve onlardan yapılan şaraplarla ilgilenen, sevgili Umay Çeliker bizimle iletişime geçti ve yardımcı olmak istediğini söyledi. Umay Bey teknik ve bilgi yetersizliği nedeniyle aynı hataları yaptığımızı; bunu gidermek ve Patkara’nın gerçek performansını öğrenmek için bir proje hazırlama önerisinde bulundu. Bu proje 2015 yılında Geoffrey Roberts Ödülü’ne layık görüldü. Bizim için de yeni bir evre başlamış oldu.
Bu proje kapsamında Urla Şarapçılığa 1,5 ton civarında Patkara üzümünü gönderdik. Urla Şarapçılık Türkiye’nin en modern tesislerinden biri: Patkara burada işlenecek, böylece potansiyeli test edilecek, burada yapılan şarap ilgili kişilere gönderilerek; hem Patkara hem de bölgemiz dünyaya tanıtılacaktı. Can Ortabaş’ın katkılarıyla, Urla tesislerinde ve onların yöntemleriyle üretilen bu şarap “Urla Patkara” adıyla Çin’de düzenlenen China Wine and Spirit Awards yarışmasında altın madalya kazandı. Bu olay, bizim vizyonumuzu belirleyecek, elimizdeki üzümün altın madalya kazanabilecek nitelikte olduğunu anladığımız önemli bir an oldu.
Yine Umay bey’in projesi kapsamında, Urla Şarapçılıkta 2015 yılında gerçekleşen tadım atölyesinde Levon Bağış ve Ayhan Güleyen’ in de katılımıyla bizim ürettiğimiz 2015 Patkara ile altın madalya alan 2015 Patkara’nın kıyaslaması ve bizim için çok yararlı tartışmalar yapıldı. O ana kadar hatalarımızı söyleyen elbette olmuştu ama bu hataları üretim aşamasında nasıl düzeltebileceğimizi birebir Levon Bey bize anlatı. Bazen basit gibi görünen bir bilgi çok büyük gelişmelere neden olabiliyor. Bu da bizim için öyle bir bilgiydi. Şaraphanede polietilen tankları bırakıp, krom tanklara geçtik. Böylece 2017 yılında, öğrendiklerimiz sayesinde büyük bir sıçrama yapıp, kaliteyi epeyce yükselttik. 15 yılda başardıklarımızı düşündükçe önümüzdeki 15 yıl için de daha heyecanlanıyoruz.